2011. február 11., péntek

Meglepő okok..!

A hasra hízás hátterében..!Ha csökkented a szervezetedben jelen lévő sómennyiséget, 
egy nap alatt fogyhatsz fél kilót. 
Így csináld..!

Forrás: Femina.hu

Az emberek zsírpárnái a helytelen táplálkozás következményei. Aki pedig helytelenül táplálkozik, automatikusan túl sok hizlaló vizet szív a testébe. Ez a víz a konyhasóban lévő nátriumhoz kötött, mely elsősorban a sós élelmiszerekben, például a kolbászban, a grillcsirkében, a pizzában, a hamburgerben, a sült krumpliban, a zsíros szaftokban, a majonézben, a sós rudakban, a chipsben, a készételekben, a konzervekben és az instant levesekben található meg.A hasi elhízás egyik legfőbb oka..!
 
Mivel az ételekben lévő tápanyagok a bélnyálkahártyában lévő, vízzel teli nátriumcsatornákon keresztül jutnak el a vérbe, illetve, mivel a bélnyálkahártyában milliárdnyi ilyen molekulányi vizes utcácska létezik, a szervezet a nátriumot a hasi területekre építi be. A nátrium itt megköti a vizet, aminek mennyisége egyes embereknél akár két-három liter is lehet.

Az érintettek ilyenkor azt gondolják, hasukat főként zsír teszi ki, holott valójában vízhasuk van. Ugyanakkor a zsírsejtek is raktároznak vizet - akár 10%-ban is. Ettől mind a zsírsejtek, mind a hasi és csípőtájéki zsírpárnák láthatóan megduzzadnak.

Az elhízásban, különösen a hasi területeket érintő változat kialakulásában tehát jelentős szerepet játszik a sós ízek iránti szenvedély, amit csak tetéz, ha előbbit zsíros ételek fogyasztása által éled ki - például túl fűszeres, sült húsokat és azok szaftját fogyasztod rendszeresen vagy nagy mennyiségben. Utóbbi hatására a túlsúlyosok hasi zsírpárnájuk mellé még vizet is felhalmoznak, emellett jellemző, hogy a hasonló élelmiszereket tartalmazó étrend követői ráadásul túl kevés káliumtartalmú, azaz víztelenítő ételt, például zöldséget fogyasztanak.

 
A só növeli az étvágyat..!


A túlzott sófogyasztás azonban nemcsak a hasi elhízás kialakulása miatt káros a fogyókúra és az egészséges életmód szempontjából. A sóval ugyanis hasonló a helyzet, mint a cukorral: a nyelv a túlzott fogyasztástól teljesen érzéketlenné válik, így az ízek iránti vágyat nem tudod kis mennyiségű étellel csillapítani.

Ezt tapasztalod akkor is, ha chipset fogyasztasz, egyszerűen lehetetlen időben leállni. Csak a fokozatos átszokás segíthet ezen, vagyis, ha kevés sót, helyette pedig több zöld fűszert és egyéb ízesítőt használsz a főzéshez.

Érdemes elvégezni egy öntesztet: egyél egy napig sok spárgát, karalábét vagy burgonyát, kizárólag zöld fűszerekkel vagy borssal fűszerezve. Ha a mérleg mutatója másnapra fél kilóval lejjebb megy, akkor veszítettél testvized térfogatából.A sófogyasztás további, negatív hatásai..!


Amellett, hogy akadályozza a karcsúság megőrzését és a súlyvesztés beindulását, a só hatására a vér mennyisége megnövekszik, ezáltal a vérnyomás már egy órával a sós ételek elfogyasztása után megemelkedik.

A só nátriumtartalma továbbá növeli az érfalak feszességét, összeszűkülésük hatására pedig emelkedik a vérnyomás, és nő a stroke, illetve a szívroham kockázata.


A sok nátrium kedvez az ödémák - a szövetben összegyűlő vizenyő - kialakulásának is, ugyanakkor hátráltatja a megszűnésüket. A só gyakran fokozza a menstruációt megelőző napokban fellépő tüneteket, például a fejfájást, a migrént, az ingerlékenységet, a sírógörcsöket vagy a mellfeszülést is.


Hogy moshatod át szervezeted?


A túl nagy mennyiségű só kimosásának érdekében ne fogyassz készételeket és zacskós leveseket, valamint szalámit, pácolt húsokat, chipset, sós perecet vagy sós mogyorót. Használj gyakrabban borsot, paprikát, curryt vagy friss, illetve mélyhűtött zöld fűszereket. Jelentősen növelned kell a zöldségek, a hüvelyesek, a nyers ételek és a saláták fogyasztását, ezzel párhuzamosan pedig csökkentsd a só használatát. Mindennek köszönhetően már egy hét vagy akár néhány nap alatt látványos változást érhetsz el.

Cikk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készültNincsenek megjegyzések: